‘Pake Tjipkes Zuurkoolschotel’ met gekruid gehakt kreeg ik van mijn schoonmoeder. Haar vader, Pake Tjipke, heeft haar dit recept doorgegeven. En daar ben ik dan weer heel erg blij mee! ­čśë

Vroeger vond ik zuurkool helemaal niet lekker, maar dankzij dit recept heb ik het opnieuw ontdekt en kwam ik erachter dat zuurkool zich perfect laat combineren met zowel hartig als zoet! 

Ingredi├źnten voor 4 personen
500 gram gekruid gehakt van Windels Melkkoeienvlees
500 gram zuurkool
700 gram aardappelen of kant-en-klare aardappelpuree 
ananasschijven 
1 ui 
1 bakje spekjes
paneermeel 

eventueel: 
melk en een klontje boter voor de puree
rozijnen
extra roomboter 
geraspte kaas 

Bereiding
Kook de aardappelen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak ondertussen de spekjes uit en snijd de ui. Als de spekjes bijna naar wens zijn uitgebakken, gooi je het gehakt en de ui erbij tot het gehakt rul is. Doe het mengsel dan in een ovenschaal. (Eventueel kun je ook rozijnen aan dit mengsel toevoegen. Week die minimaal een half uur in warm water en doe ze aan het einde erbij, zodat ze even meeverwarmen.)

Verwarm de zuurkool volgens de verpakking en eventueel kun je het overgebleven ananassap als kookvocht voor de zuurkool gebruiken. Wanneer de zuurkool klaar is, kan deze over het gehaktmengsel in de ovenschaal.

Maak de aardappelpuree en strijk deze dan weer over de zuurkool.

Leg de ananas op de aardappelpuree en doe wat roomboter en paneermeel bovenop de ananas. Je kunt er ook een handje geraspte kaas over uitstrooien. 

Doe de ovenschaal ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden.