Als klein meisje was ik al dol op spaghetti en macaroni. In de loop der jaren ben ik al veel verschillende recepten tegengekomen, maar de cannelloni al ragù zoals ik die in ‘La Scala’ (Italiaans restaurant in Amersfoort) had gegeten, had ik nog nooit zelf gecreëerd. Tot afgelopen jaar. Deze cannelloni is een bij elkaar geraapt zooitje van verschillende recepten die ik al maakte, maar goed gelukt! Al zeg ik het zelf ! 😉 Perfect voor een druilige dag en zeker geschikt voor het hele gezin!

Ingrediënten

Voor de ragù
Olijfolie
(On)gekruid gehakt van Windels Melkkoeienvlees
(Ontbijt)spek
Stengel bleekselderij
Winterwortel
Ui (het liefst een witte, maar een gele en een rode kunnen ook)

Glas rode wijn
350 gram passata rustica (gezeefde tomaten)

700 milliliter runderboullion/water
Evt. een theelepel nootmuskaat 

Voor de bechamelsaus
50 gram roomboter
50 gram bloem
600 milliliter melk
Peper & Zout
Snuf nootmuskaat
Laurierblaadje  

Overig
Verse lasagnebladen of voorgedraaide gedroogde cannellonirolletjes
80 gram parmezaanse kaas

Bereidingswijze 
Snijd de ontbijtspek in reepjes en verwarm een (braad)pan met olijfolie. Doe de ontbijtspek in de pan en bak het op middelhoog vuur uit. Snijd de bleekselderij, wortel, ui in kleine stukjes en doe deze bij de ontbijtspek. Braad alle ingrediënten een minuut of 5 aan in de pan. 

Doe het (on)gekruide gehakt erbij en bak dat rul. Voeg een glas wijn toe (of laat de wijn achterwege en voeg in een later proces wat extra water/bouillon toe) en wacht tot te wijn begint te dampen. Vervolgens kan de passata worden toegevoegd worden. Wanneer het geheel warm is, voeg je de warme runderbouillon toe. Gebruik je gekruid gehakt? Dan kun je beter water toevoegen in plaats van bouillon. In de kruiden van het gehakt zit een flinke hoeveelheid zout én ook het ontbijtspek bevat zout. 

Het geheel ziet eruit als een soep en kan nu een tijd op laag vuur inkoken. Minimaal drie uur. Tot je een dikke saus overhoudt. Ik heb zelf altijd het laatste uur met de deksel van de pan als ik veel vocht overhoud. 

De vleessaus zou je eventueel ook een dag van tevoren kunnen maken. Zo kan de smaak zich optimaal ontwikkelen. Verwarm de saus dan wel even voor je deze in de ovenschaal doet. 

De bechamelsaus
Laat boter in een (steel)pan smelten. Roer de bloem erdoor, zet het vuur helemaal laag en laat de roux drie minuten garen. Let op! De roux mag niet verbranden.

Voeg de helft van de koude melk toe en roer alles snel tot een gladde saus. Voeg al roerende de rest van de melk scheut voor scheut toe en blijf roeren tot er een mooie gladde saus te zien is. Voeg het laurierblaadje toe, de peper en zout en een snuf nootmuskaat. Laat het nog 5 minuten zachtjes pruttelen. 

De canneloni
Verwarm de oven voor (kijk even op de verpakking van de lasagnebladen voor de juiste temperatuur). 
Rasp de parmezaan en zet het bakje klaar.  
Pak een geschikte ovenschaal en bedek de bodem met de vleessaus. Neem een vers lasagnevel en doe deze in de ovenschaal. Schep er een flinke lepel vleessaus in en rol deze in het lasagneblad. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan, zodat ze zich niet weer ontvouwen. Ga door tot de ovenschaal vol is. Over de rolletjes schep je de bechamel en je topt het geheel af met de parmezaanse kaas.

Laat 20/25 minuten garen en bruin worden in de oven. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als wij! Voor wat extra groente zou je er een salade bij kunnen serveren of een groente ernaast koken. 

Overigens kun je de overgebleven verse lasagnebladen ook invriezen en later weer een keer gebruiken! Even een half uurtje van tevoren uit de vriezer halen.